1. Çalıştay
Son Güncelleme:
- English
- Türkçe
10 Kasım 2020’de gerçekleşmiş olan 1. Çalıştay'ın özeti
Çalıştay 10 Kasım 2020, Salı günü İngiltere saatine göre 13:00 ve 15:30 arasında, 2 ana oturum olmak üzere gerçekleştirilmiştir:
- İklim etkisi altındaki geleneksel konutlar ve
- Toplum katılımı
Özet Bilgiler
PROT3CT, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Türkiye) ve University College London (İngiltere) tarafından ortak olarak yürütülen ve British Council-TÜBİTAK tarafından finanse edilen, disiplinler arası bir Newton Kurumsal Bağlantılar (Newton Institutional Links) projesidir.
PROT3CT'nin özel hedefleri, Türkiye'deki geleneksel konut tipolojilerinin enerji performansını artırmak için uygun maliyetli iyileştirme seçenekleri paketleri belirlemek, ve bunun yanısıra bu konutlarda yaşamakta olan sakinler, kültürel miras koruma uzmanları, karar vericiler ve iklim esnekliği üzerine çalışmakta olan akademik gruplar arasında farkındalık yaratmak, ve sürdürülebilir bir etki ve işbirlikçi bağlantılar oluşturmak için bilgi alışverişi sağlamaktır.
Toplamda, PROT3CT projesi altında 4 adet çalıştay düzenlenmiştir.
- Çalıştay İklimsel Risk Altındaki Geleneksel Konutlar ve Toplum Katılımı
- Çalıştay Enerji Performansı Modellemeleri
- Çalıştay Onarım ve İyileştirme Çözümleri
- Çalıştay Uygulama ve Politikalar Merceğinden Enerji Verimliliği ve Koruma
Üzerine yapılmıştır
Proje Ortakları
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, KORDER ve SAYKA, Birleşik Krallık Yapılarda Nem Merkezi (UKCMB), Sürdürülebilir Geleneksel Yapılar Birliği (STBA)
Amaçlar
Bu girişimin en büyük değeri, bilgi alışverişini sağlamak ve ilgili araştırma topluluğu içindeki ağı güçlendirmekti. Çalıştay, bir grup iklimbilimci, meteorolog ve kültürel mirası koruma uzmanını bir araya getirerek geleneksel konutların üzerinde iklimsel etkilerin kritikliğini ve iklim değişiminin bu yapılar üzerindeki etkilerini; azaltma ve uyum sağlama stratejilerini iyileştirmede toplum katılımının önemini tartışmayı amaçladı. Bu anlayış, hem konut sakinlerinin hem de karar vericilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak projede riskleri önceliklendirmemize ve en uygun onarım ve ısıl iyileştirme stratejilerini yürütmemize yardımcı olacaktır.