Alan Çalışmaları
Son Güncelleme:
Genel Bilgiler
Projenin çalışma alanları TS825 tarafından belirlemiş 4 ana iklim kuşağını temsil edecek şekilde belirlenmiştir.
Güdül (Ankara), Milas (Muğla), Antakya, Kemerköy (Manisa) ve Bitlis'te gerçekleştirilen ve Türkiye'deki tüm iklim bölgelerini kapsaması amaçlanan alan çalışmaları, TS825 (2008) ve bu bölgelerde bulunan çeşitli yapı tiplerine göre belirlenmiştir. Dikkate alınan yapı tipolojileri, farklı dolgu malzemelerine sahip ahşap karkas yapılardır. Genel bir saha gezisinin ardından her bölgeden 5 yapı; fiziksel bütünlük, binanın günümüze kadar geçirmiş olduğu değişimler, sakinlerinin aynı mülkte yaşamış oldukları süre ve maruz kalma nedeniyle meydana gelmiş olabilecek herhangi bir hasar belirtisinin varlığı gibi çeşitli faktörlere dayanılarak seçilecektir. Her şehirden yapıların özgünlüğü ve hasar belirtileri göz önünde bulundurularak en fazla 5 örnek yapı seçilecektir. Bu yapılarda BS5250 (2011), BSI/UK/899/ST/0816/EN/HYL (2017) ve diğer UKCMB yönergelerine uygun olarak belirlenmiş olan tahrip edici olmayan yöntemler ve risk değerlendirme teknikleri kullanılarak yapılar geometri, yapı sistemi, bozulmanın birincil etkenleri ve nem riski açısından incelenecektir.
Yöntem
Problem tanımlama aşaması olan ilk basamak; yapının korunması gerekli değerlerinin, mimari özelliklerinin ve iç mekân konfor seviyesi ile ilgili problemlerin tespit edilmesini amaçlar. Çalışılan konutların kullanıcılarının bakış açıları ve deneyimlerinin öğrenilmesi için açık uçlu soruları içen anketler hazırlanmıştır.
Farklı iklim bölgelerinden seçilmiş olan yapılarda, ısıl konforun, ısıtma ve soğutma dönemlerinde izlenmesi amacıyla, yapıların iç ve dış yüzeylerine bağıl nem ve ısı sensörleri, maruz kalmayı ölçmek amacıyla da yağmur ölçerler kullanılacaktır.
İzleme verileri, yapıların higrotermal performansının teşhisi ve maruz kalma miktarlarının ölçümü için kullanılacaktır. Ölçümler, verilerdeki mevsimsel değişimleri gözlemleyebilmek için en az bir yıl devam edecektir. Yapı malzemelerine, kontrollü ortamlarda laboratuvar testleri ve yerinde dış cidar ölçümleri (envelope measurements) yapılacaktır. Yapılardaki malzemelerin, özellikle de ahşap elemanların sağlamlık derecesi incelenecektir.
Saha çalışmalarının gerçekleştirildiği alanlarda, geniş kapsamlı katılım faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Katılım faaliyetleri, açık uçlu görüşmelerin ve anketlerin uygulanmasını içererek
1- Alan kullanımı ve konut sakinlerinin evleri ve yaşam alanları ile ilgili deneyimi (ayrıca iyileştirme önceliklerinin belirlenmesi)
2- Enerji kullanım modelleri (ısıtma ve havalandırma da dahil olmak üzere) ve
3- Kullanım masrafları (elektrik, gaz ve diğer yakıtlar) ve bu harcamaların mevsimlere göre değişimleri
hakkında bilgi edinmeyi amaçlamaktadır.
Belirlenen şehirlerde yerel uygulamaların ve sektörlerin ihtiyaç ve sorunları hakkında bilgi edinmek için bu bölgelerde çalışan yerel ustalar ve ilgili özel sektör kuruluşlarının temsilcileri ile küçük ölçekli görüşmeler düzenlenecektir.*
*Kovid-19 pandemi koşullarından dolayı planlanmış olan görüşmelerin bir kısmı ve anketler online olarak gerçekleştirilmektedir.
Alan Çalışmalarının Türkiye'deki Konumları
Antakya - 1. Bölge Milas (Muğla) - 2. Bölge Kemerköy (Manisa) - 2. Bölge Güdül (Ankara) - 3. Bölge Bitlis - 4. Bölge