Proje, aşağıda belirtildiği üzere çeşitli görevlere bölünmüş olan dört ana iş akışında düzenlenmiştir.

Her iş akışı ve görev için yürütücü kuruluşlar parantez içerisinde belirtilmiştir. WS, iş akışı anlamına gelmektedir. İş akışları aşağıdaki gibidir:

WS-A: Veri toplama ve oluşturma

TA-1 [ODTÜ, UCL, KORDER, STBA, UKCMB]: TS825'e (2008) dayalı olarak Türkiye'deki tüm yerel iklim bölgelerini kapsayacak alan çalışması konumlarını ve bu bölgelerdeki çeşitli yapı tiplerini içerecek olan arazi çalışmaları. Belirlenmiş olan her şehirden yapıların özgünlüğü ve hasar belirtileri göz önünde bulundurularak en fazla 5 örnek yapı seçilecektir. Bu yapılarda BS5250 (2011), BSI/UK/899/ST/0816/EN/HYL (2017) ve diğer UKCMB yönergelerine uygun olarak belirlenmiş olan tahrip edici olmayan yöntemler ve risk değerlendirme teknikleri kullanılarak yapılar geometri, yapı sistemi, bozulmanın birincil etkenleri ve nem riski açısından incelenecektir.

TA-2 [UKCMB, ODTÜ, UCL]: Higrotermal performans karakterizasyonu için bir örnek yapının sıcaklık-nem değerlerinin takibi ve U-değeri (U-value) ölçümleri.

TA-3 [ODTÜ, KORDER ve STBA]: Konut sakinlerinin farklı mevsimlerde evlerinde yaşama deneyimleri, kullanım örüntüleri ve yaşama masraflarını anlamak için çalışma alanlarındaki farklı cinsiyet ve yaş gruplarındaki sakinlere sorulacak olan açık uçlu sorular ve uygulanacak olan anketler.

TA-4 [ODTÜ, KORDER, UCL ve SAYKA]: Yerel uygulamalar ve sektörlerin ihtiyaç /sorunları hakkında bilgi edinmek için bu bölgelerde çalışan yerel pratisyenler ile ve ilgili özel sektör kuruluşlarının temsilcileri ile küçük ölçekli, gayri resmi görüşmeler.

WS-B: Enerji Performansı Ana Hattının ve Performans Farkının Belirlenmesi [UCL]

TB-1 [UCL ve ODTÜ]: Yapı tipolojilerini oluşturmak ve ortak hasar mekanizmalarını, konut sakinleri tarafından üzerinde durulan sorunları, kritik alanları/mevsimleri, nem riskinin açığa çıkma yollarını ve konut sakinlerinin ortak davranış biçimlerini belirlemek için WS-A'da toplanılan verilerin değerlendirilmesi.

TB-2 [UCL, ODTÜ]: Yağış, sıcaklık ve nemdeki değişken kalıpları belirlemek ve gelecekteki maruz kalmayı ortaya çıkarmak için çalışma alanlarındaki geçmiş hava durumu verilerinin analizi.

TB-3 [UCL, UKCMB, ODTÜ]: Günümüz ve gelecekteki maruz kalma (TB-2) ve gerçekçi kullanım senaryoları (TA-3) ile mevcut enerji performansını simüle etmek için her bir tipoloji için iyileştirme öncesi Bina Performansı Simülasyonu (BPS) modellemesi ve bir açık erişim modelleri veritabanının kurulumu. Kullanıcı davranışının bina enerji performansı üzerindeki etkilerinin belirlenmesi.

TB-4 [UCL, UKCMB, ODTÜ]: İncelenen ve konut sakinleri tarafından bildirilen yapı performansına dayalı model doğrulaması. Performans boşluğunun ulusal ve küresel hedeflere dayalı olarak nicelleştirilmesi.

WS-C: Çözümlerin Üretilmesi [UCL]

TC-1 [UKCMB, ODTÜ, KORDER, STBA, SAYKA, UCL]: WS-A ve WS-B'de tanımlanan sorunları hedef alan ve önerilen önlemlerin enerji performansını hedef seviyelere yükseltmesini, konut deneyimini geliştirmesini ve bu süreçte kültürel miras değerinden ödün verilmemesini sağlayarak, her konut tipi için karşılaştırmalı gelişim seçeneklerinin ve iyileştirme önlemleri paketlerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi. Bu kritik faktörler arasındaki en iyi dengeleri belirlemek için bir ilişki matrisi kullanılacaktır. Isıl iyileştirme paketlerinin geliştirilmesi, TD-1 faaliyetleri ile paralel olacak/TD-1 tarafından bilgilendirilecektir. Isıl iyileştirme önlemleri aşağıdaki kriterlere göre seçilecektir:

1- Küresel çevre (ilkim değişikliği karşısında kırılganlık, yaşam boyu enerji kullanımı ve sera gazı emisyonları),

2- Yapı dokusu (koruma ve higrotermal hareketler),

3- İç mekan konforu (kullanıcı davranışları ve bozulma sebepleri),

4- Maliyet (TC-2)

TC-2 [UCL, ODTÜ, UKCMB]: TC-1'de tanımlanmış olan ısıl iyileştirme seçeneklerinin uygulama, işletme ve bakım maliyetleri göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi ve modelleme aşamasında (TC-3) seçeneklere karar verilmesi.

(düzenlemeye çalıştım ama sıkıntılı bir çeviri olabilir)

TC-3 [UCL, ODTÜ, UKCMB]: TC-2' de tanımlanan uygun maliyetli ısıl iyileştirme paketlerinin, iklim senaryoları doğrultusunda, enerji verimliliğine ve sera gazı emisyonlarındaki azalmaya etkilerinin değerlendirilerek TB-2'de geliştirilen BPS modellerine entegrasyonu.

WS-D: Paydaşların Katılımı, Yaygınlaştırma ve Etki [ODTÜ]

TD-1 [ODTÜ ve UCL]: Akademisyenler, uzmanlar, kültürel mirası koruma konusunda uzman kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve karar vericileri bir araya getiren kapasite geliştirme ve işbirliği çalıştayları:

  • İklimsel risk altındaki geleneksel konutlar üzerine olan 1. çalıştayın teması: iklim koşullarının etkisi altındaki geleneksel konutlar, arazi çalışmalarında en iyi uygulamalar ve katılım
  • Enerji Performansını Modelleme üzerine olan 2. çalıştayın teması: özellikle geleneksel konutlar açısından enerji performans modellemesindeki zorluklar ve fırsatlar
  • Isıl iyileştirme çözümleri üzerine olan 3. Çalıştayın teması: İngiltere ve Türkiye'deki ısıl iyileştirme uygulamaları; güçlü ve zayıf ve geliştirmesi gereken alanlar
  • Uygulama ve politikalar merceğinden enerji verimliliği ve koruma üzerine olan 4. çalıştayın teması: ısıl iyileştirme, enerji verimliliği ve iklim koşullarına dirençliliğin arkasındaki yasal ve idari çerçeve

TD-2 [KORDER, STBA, UCL, SAYKA]: KORDER ve STBA'nın geniş akademisyen ve uzman ağları içinde, katılımcıların kendi ülkelerinde iklim değişikliğinden kaynaklanan riskler ve bunların yönetimi, enerji verimliliği ve ilgili kılavuzlara ilişkin algılarını anlamak için anketler yoluyla bilgi toplama.

TD-3 [ODTÜ ve diğer tüm partnerler]: Ankara'da, bulguları sunmak ve geliştirilen ısıl iyileştirme çözümlerinin uygulanabilirliğini etkileyen kültürel/finansal/yasal kısıtlamaları tartışmak üzere tüm paydaşların katılımını hedefleyen bir konferansın düzenlenmesi.

TD-4 [tüm partnerler]: Bu projenin bir parçası olarak belirlenen, geliştirilen veya detaylandırılan çeşitli araştırma sorularına odaklanan İngiltere-Türkiye ortak araştırma projesinin önerileri için kavramsal çerçevenin geliştirilmesi.

TD-5 [ODTÜ ve UCL ile tüm partnerler]: Proje bulgularının Türkiye'nin farklı iklim bölgelerine ne kadar uygulanabilir olduğuna dair bir değerlendirme ve açık uçlu araştırma soruları ile yöntemsel çerçeve belgesinin hazırlanması.


Son Güncelleme:
29/11/2021 - 21:21