Enerji verimliliği, çağımızın en önde gelen küresel sorunlarından birisi olarak değerlendirilmektedir. Binaların enerji kullanımı, ülkemizdeki toplam enerji kullanımının ortalama %40'ını oluşturmaktadır. 1Geleneksel yapılar, genellikle yaş, önceki kullanımlar, yüksek maliyetli onarım gerekliliği ve ev sahiplerinin yasal sınırlandırmalar çerçevesinde yüksek onarım maliyetlerini karşılayamamaları gibi etkenler nedeniyle tüm yapı stoku içinde enerji verimliliği açısından en düşük performansa sahiptir. Bu yapıların enerji performansının iklim değişikliği ile daha da alt seviyelere düşeceği bilinmektedir. PROT3CT, enerji performansını iyileştirmek, kullanıcı konfor beklentilerini karşılamak ve aynı zamanda kültürel miras değerlerini korumak için, İngiltere'nin enerji verimliliği alanındaki deneyimlerinden de faydalanarak, Türkiye'deki geleneksel konut dokusuna yönelik bilgiye dayalı, uygun maliyetli onarım ve güçlendirme (retrofit) yaklaşımları geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu projenin çıktıları, yakıt yokluğu çeken toplumların konfor düzeylerini arttırmaya katkıda bulunacaktır.

Announcements

4. Çalıştay "Tarihi Yapılarda Enerji Verimliliğinin Yasal ve Yönetsel Çerçevesi"

Tarihi Konutlarda Enerji Verimliliğinin Yasal ve Yönetsel Çerçevesine ilişkin 4. PROT3CT çalıştayı, Türkiye ve Avrupa örneklerine ilişkin farklı sunumlarla güçlendirme, enerji verimliliği ve iklim dayanımının arkasındaki yasal/yönetsel çerçeveye odaklanacak.

Çalıştay 24 Ocak 2023 Salı günü İngiltere saati ile 09:00-11:00 (Türkiye saati ile 12:00-14:00) arasında Zoom üzerinden online olarak gerçekleştirilecektir.

Çalıştay programını ve kayıt linkini ekte bulabilirsiniz: 

Turkish

PROT3CT Ekibi Milas, Kemer Köyü, Salihli ve Antakya, Hatay'da Saha Araştırmaları Gerçekleştirdi

26 Eylül - 1 Ekim 2021

PROT3CT ekibi Muğla Milas; Salihli Kemerköy ve Antakya'da arazi çalışmaları gerçekleştirdi. Seçilen evlerin belgelendi, sıcaklık ve nem sensörleri yerleştirildi ya da daha önce yerleştirilen sensörlerdeki datalar toplandı. Seçilen konutların kullanıcılarının yanı sıra diğer geleneksel konut sakinleri ile de görüşüldü, sosyal anketler yapıldı. Yerel yönetimler ve kültürel mirası koruma alanında çalışan uzmanlarla toplantılar gerçekleştirildi. 

Turkish