26 Eylül - 1 Ekim 2021

PROT3CT ekibi Muğla Milas; Salihli Kemerköy ve Antakya'da arazi çalışmaları gerçekleştirdi. Seçilen evlerin belgelendi, sıcaklık ve nem sensörleri yerleştirildi ya da daha önce yerleştirilen sensörlerdeki datalar toplandı. Seçilen konutların kullanıcılarının yanı sıra diğer geleneksel konut sakinleri ile de görüşüldü, sosyal anketler yapıldı. Yerel yönetimler ve kültürel mirası koruma alanında çalışan uzmanlarla toplantılar gerçekleştirildi. 

Milas'ta saha araştırması 26 ve 27 Eylül 2021'de yapıldı. Kazım Sarıoğlu Evi'deki değişiklikler belgelendi ve eve bir yıl önce takılmış olan sıcaklık ve nem sensörlerinden veriler toplandı. Milas'taki diğer bazı geleneksel evlerin sakinleriyle de görüşüldü ve yerel yetkililerle toplantılar yapıldı. Ayrıca, kültürel mirası koruma alanında çalışan profesyonellerle bir odak grup çalışması gerçekleştirildi. Toplantının amacı, projeyi profesyonellere tanıtma ve uzmanların deneyimlerinden ders çıkarmaktı.

Ekip, 28 ve 29 Eylül 2021 tarihlerinde Salihli, Kemer Köyü'nde saha araştırması yaptı. Ev belgelendikten sonra seçilen Ali Kocabey Evi'ne sensörler takıldı ve ev kullanıcıları ile görüşüldü. Yerel mimarlar Mehmet Ova, Kayhan Özmen ve Mevli Pehlican, seçilen ev ve projenin teknik yönleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için Kemer Köyü'nde bize katıldı ve projenin ilerleyen aşamalarında ekibimize desteklerini sundular.

Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda ile bir toplantı gerçekleştirdik ve kültürel mirası koruma alanında çalışan meslektaşlarımızla görüştük. Toplantılar sırasında devam eden projenin hedeflerini, çıktılarını ve beklenen sonuçlarını paylaştık. Milas'ta olduğu gibi bu alanda çalışan meslektaşlarımızın deneyimlerinden ders alma şansımız oldu.

Antakya'da saha çalışması 30 Eylül ve 1 Ekim tarihlerinde yapıldı. Saha araştırması sırasında seçilen evi belgelendi ve sensörlerin durumunu kontrol edildi, ev kullanıcıları ile görüşüldü.

30 Eylül'de proje ekibi Vali Rahmi Doğan ile görüştü. Ekip, Mimarlar Odası Hatay Şubesi ile de bir araya geldi.

Ayrıca, kullanıcıların mekansal alışkanlıkları, ihtiyaçları ve konfor koşullarını daha iyi anlamak için ekip üyemiz sosyolog Sera Naz Ersoy tarafından diğer geleneksel evlerin sakinleri ile röportajlar yapıldı.

* Doç. Dr. Mert Nezih Rifaioğlu'na Antakya'daki saha çalışmamızdaki değerli desteği için teşekkür ederiz.


 
                             


Son Güncelleme:
22/02/2022 - 00:43